SEO is de veelgebruikte afkorting voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: Zoekmachine-optimalisatie ofwel ‘hoger in de zoekmachines’.
Hieronder informatie over hoe kleine en middelgrote bedrijven of instanties hoger in de zoekresultaten kunnen komen.
Met Zoekmachine-optimalisatie kan een website hoger in de resultaten van zoekmachines als Google, Bing en Yahoo komen.
In Nederland is Google als zoekmachine weliswaar erg populair, maar het is beslist niet de enige zoekmachine. Als u wereldwijd aandacht voor uw website(s) wilt dan is een SEO-strategie voor andere zoekmachine aan te bevelen. Lees meer informatie over dit onderwerp op de pagina Kennis en cijfers over internet.
Des te hoger een website in de zoekresultaten komt des te hoger de kans is dat er veel bezoekers op de website komen. En hoe meer bezoekers er op een website komen (traffic) hoe groter de kans op aanvragen voor offertes en opdrachten, boekingen, bestellingen, reserveringen, veilingen, etc.
Voor informatieve websites (wiki’s, blogs, news-sites, etc.) vergroot het aantal website-bezoekers de kans op informatie-afname, oftewel gelezen worden.
Nagenoeg iedere website-bezitter wil dus zo hoog mogelijk en het liefst bovenaan de zoekresultaten komen. Echter, in 2013/2014 waren er wereldwijd al meer dan 958 miljoen websites. En deze websites kunnen niet allemaal “bovenaan” in de zoekmachineresultaten komen. Dat wordt dus dringen bovenin de zoekresultaten. Vandaar dat er mensen en bedrijven zijn die zich gaan specialiseren in de werking van zoekmachines. Zij proberen met deze kennis om een website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te krijgen.
Stel je verkoopt appels en kiwi’s in Laricum en hebt daarover een website, dan kan het zijn dat je voor het woord “kiwi” op nummer 1 in Google staat. Da’s mooi. Voor het woord “appels” kun je met dezelfde website echter op een veel lagere positie staan omdat er veel meer bedrijven zijn die appels verkopen dan kiwi’s. Er zijn dus veel meer websites met het trefwoord “appels” dan met het woord “kiwi”. Google en andere zoekmachines wegen continu af welke website waar bijvoorbeeld het trefwoord “appels” in voorkomt de meest gunstige voorwaarden heeft voor het ingetypte zoekwoord of zoekwoorden. Dat kunnen zijn: wat is de keyword density in de website, hoe oud de website is, hoe vaak wordt een website aangeklikt, hoeveel verwijzende websites zijn er, etc.
De uitdaging met SEO is om je te verplaatsen in de potentiële bezoeker van de website met de vraag “waar zou iemand op zoeken?”. In het geval van de website met appels en kiwi’s in Laricum, zou je het woord “fruit” kunnen toevoegen in de website, en het woord “Laricum”.
Met een goed analyse programma kun je meer inzicht krijgen in de trefwoorden waar je op gevonden wordt. Ook met SEA-software als GoogleAdWords kun je veel over trefwoorden binnen je sector te weten komen.
Uit cijfers blijkt dat van de mensen die woorden of zinnen intypen in zoekmachines er circa 92% bij de eerste tien zoekresultaten kijkt of er iets bij staat wat interessant is. 61% kijkt zelfs alleen bij de eerste drie zoekresultaten dus slechts 31% kijkt bij positie 4-10. De rest van de zoekers (circa 8%) kijkt bij de zoekresultaten van positie 11-15. En vrijwel niemand kijkt nog bij de resultaten van positie 16 of lager. Zie afbeelding.
Het is dus zaak om met een website in ieder geval bij de eerste tien zoekresultaten te komen.
Met natuurlijke zoekresultaten (zoals ‘Googelen’) kan niet iedere website bovenaan de zoekresultaten komen. Een van de belangrijkste reden daarvoor is dat hoe meer bezoekers een website heeft hoe hoger deze in de zoekresultaten zal komen.
Bijvoorbeeld een kleine verzekeringsmaatschappij met weinig klanten en weinig bekendheid zal minder zoekers hebben dan een grote, bekende verzekeringsmaatschappij met veel mensen die hen zoeken, voor offertes, om in te loggen voor declaraties, informatie nodig hebben, prijzen kunnen winnen, meedoen met acties, etc. Dat is voor de grote verzekeringsmaatschappij een automatische voorsprong waarmee deze website hoger in de zoekresultaten zal komen.
Een website kan z’n positie wel “verliezen”, dus op den duur lager in de zoekresultaten komen. Daarom is regelmatige SEO noodzakelijk.
Een klein bedrijf is niet kansloos om goed gevonden te worden op internet. Er zijn namelijk veel manieren om een website hoger in de zoekresultaten te krijgen. Afgezien daarvan kun je met zoekmachine-advertenties (SEA) zoals GoogleAdWords tegen betaling altijd bovenaan komen met een advertentie, mits je per click meer betaalt dan je concurrent.
Het antwoord op deze vraag is erg uitgebreid, specialistisch en afhankelijk van de betreffende website. Wilt u weten wat ik voor uw website kan doen op dat gebied neemt u dan even contact met mij op.
Is uw website slecht vindbaar in zoekmachines en wilt u meer bezoekers / traffic? En waarom nemen potentiële klanten die uw website bezoeken geen contact met u op? Wij zoeken grondig naar oorzaken, trekken conclusies en doen vrijblijvende aanbevelingen. Dat kan voor € 200 per website (excl. BTW). Lees meer.